Ervaring Laura van Bentum

“De grootste mythe over vrijwilligerswerk is waarschijnlijk wel dat je er niets voor terug krijgt. De zelfvoldoening die ik verwacht te ervaren als er een project succesvol blijkt te zijn, waarvan ik kan zeggen dat ik daar (in)direct aan heb bijgedragen, zal groot zijn.”

Hoi! Mijn naam is Laura van Bentum, vrijwilligster bij de stichting United for All op de social media afdeling.

Mijn keuze voor United for All kwam geheel spontaan; in de nieuwsbrief van de universiteit verscheen een oproep voor vrijwilligers. Nog niet eerder had ik stilgestaan bij het zelf doen van vrijwilligerswerk, maar op dat moment bedacht ik mij klaar te zijn voor vrijwilligerswerk; ik heb tijd die ik graag wil investeren voor iemand anders, zonder er direct iets voor terug te krijgen.

Ik ben gaan googlen op United for All en op de website vond ik een duidelijk en sterk verhaal; een stichting door studenten die opkomt voor groepen die hulp nodig hebben op een duurzame manier. Een vrij brede omschrijving, maar dat is ook het mooie aspect ervan. We staan open om heel uiteenlopende problemen aan te pakken. Zo zijn wij als vrijwilligers door de Board erop aangestuurd zelf onderzoek te doen naar maatschappelijke problemen. Welk probleem en in welke regio was voor de eigen invulling. Op die manier vind je ook een specifiek probleem om aan te pakken dat jou interesseert, en wat voor jezelf ook heel lokaal kan zijn. Ondertussen zijn er een paar pijlers uitgekozen om specifiek op in te gaan, maar de stichting staat altijd open voor suggesties voor nieuwe, toekomstige projecten.

Ik ben werkzaam op de social media afdeling. Momenteel gaat het vooral om opstartende werkzaamheden, maar binnenkort zal ik de social media posts in gaan delen en een bijdrage gaan leveren aan het tot stand komen van deze posts. Ik ben ook bezig met de afdeling Untold Stories, waarvoor ik mensen zal gaan interviewen wiens verhaal wij niet zo snel zullen lezen op social media, in de krant, op tv en ga zo maar door. Mensen die ook in onze stad wonen, maar waar je niet gelijk aan zal denken als je aan Nijmegen denkt. Op die manier krijgen deze mensen een gezicht, en hopen we te bereiken dat er meer kennis en begrip komt voor het probleem in kwestie.

De grootste mythe over vrijwilligerswerk is waarschijnlijk wel dat je er niets voor terug krijgt. De zelfvoldoening die ik verwacht te ervaren als er een project succesvol blijkt te zijn, waarvan ik kan zeggen dat ik daar (in)direct aan heb bijgedragen, zal groot zijn. Een verschil maken voor iemand, hoe groot of klein dan ook, kan niet direct uitgedrukt worden in geld.

Daarnaast krijg je ook een andere blik op problemen van anderen en Nijmegen. Door Untold Stories kom je in  aanraking met verhalen die wat verder van jouw bed staan, maar wel erg regionaal of lokaal zijn. Door onderzoek te doen kom je erachter dat ook in jouw wijk problemen spelen die jijzelf niet direct ervaart.

Last but not least: United for All bestaat uit studenten, dus we hebben een jong en dynamisch team. Er zijn mensen in verschillende leeftijdscategoriëen, verschillende studierichtingen en -niveaus, maar we hebben wel allemaal één doel; United for All een succes maken. Op die manier leer je mensen kennen die je normaal niet zo snel zou leren kennen, zowel mensen van andere onderwijsinstellingen als mensen van jouw eigen opleiding, in een ander jaar.

Ik kijk uit naar toekomst: hoe groot kan United for All worden, en hoeveel problemen kunnen we samen tackelen? Hope to see you there!

en_GBEnglish